Tasarım

Günlük hayatımızda varolan her türlü ürün veya ürün parçaları; estetik duyularımıza hitap eden desenler, süslemeler endüstriyel tasarım tanımına girer. Tasarım tescili ise bir ürününü tümü, bir parçası, üzerindeki süsleme, şekil, biçim, renk, doku, malzeme ve bunların kombinasyonlarından oluşan ve insan duyuları ile algılanan unsur veya özelliklerin oluşturduğu bütünün korunması anlamına gelmektedir.

Tasarımların tescilinde iki kriterin varlığına dikkat edilir; bunlar yenilik ve ayırt edici nitelikte olmaktır.

Kısaca “yenilik” kriteri, söz konusu tasarımın başvuru tarihinden veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış, yani piyasaya sunulmamış, satılmamış, sergilenmemiş, kullanılmamış, açıklanmamış, tanıtılmamış olunmasıdır. Ancak, başvuru tarihinden geriye doğru on iki ay içinde kamuya yapılan sunuşlar, tasarımın yeniliğini etkilemez.

Diğer kriter olan “ayırt edici niteliğe sahip” olma ise, söz konusu tasarım konusunda bilgi sahibi olan kullanıcı için mevcut başvuru konusu tasarım ile daha öncekiler arasında ayırt edilebilir bir fark olması durumudur. Tek bir başvuru ile birden çok tasarım için koruma talep edilebilir.

Ticari açıdan bakıldığında tasarımlar iki açıdan önemlidir ve korunmalıdır; ilki, günümüzde hemen hemen her ürünün çeşitli fiyat skalalarında alternatifleri bulunmaktadır. Tüketici benzer kalitedeki ve fiyat skalasındaki ürünü en yaratıcı görsellikte temin etmeyi ister. Üzerinde düşünülmüş farklı tasarımlar marketlerde diğerleriyle aynı rafta dursalar da gerçek hayatta tüketiciye daha yakın durmaktadır ve tercih edilmektedir. Bu durum otomatik olarak tasarımları, firmaların rekabet gücü açısından da değerli ve önemli hale getirmiştir. İşte bu nedenlerle tasarımlar ticari olarak önemlidir ve korunmalıdırlar. Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Koruma süresi, tescilin beşer yıllık dönemler halinde yenilenmesi suretiyle 25 yıla kadar uzatılabilir.

Ülkemizde endüstriyel tasarımların tescil süreci özet olarak şekli inceleme, endüstriyel tasarım siciline kayıt ve yayın, itirazlar ve belgelendirme olarak dört ana işlemden oluşmaktadır. Ancak markalar ve patentlerde olduğu gibi Türkiye’de yapılan bir tasarım tescili sadece Türkiye sınırları içinde koruma sağlar. Türkiye sınırları dışında kullanılacak bir tasarım için hangi ülkede kullanılacaksa o ülke için de bir koruması alınması gerekir.

Yurtdışı Tasarım Tescili

Yurt dışında tasarım koruması için 3 farklı sistem bulunmaktadır.

Ulusal Tasarım KorumasıLahey Antlaşması kapsamında uluslar arası Tasarım TescilTopluluk Tasarım Tescili
Sadece tercih edilen ülke sınırlarında koruma sağlar.
01.01.2005 tarihinden itibaren ülkemizin de üye olduğu, tasarımların uluslararası tesciline ilişkin Lahey Anlaşması 1999 Cenevre Metinine göre tek bir başvuru ile üye ülkelerde tasarım tescili sağlar.Topluluk Tasarım Tescili adı altında tek bir başvuru ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerde tekli ve çoklu tasarım tescili yapılmasını sağlar. Topluluk tasarım tescili, başvuru yapılması, işlemler ve maliyet açısından her bir ülkeye ayrı ayrı başvuru dosyalanmasından çok daha avantajlıdır.

Tasarım Koruması ile ilgili hizmetlerimiz

  • Yurt içi Tasarım Tescil işlemleriyle ilgili Genel Bilgi
    • Tasarım araştırma
    • Tasarım başvuru
    • Tasarım İtiraz
    • Tasarım Yenileme
    • Tasarım Adres/ Unvan/ Nevi değişikliği
  • Yurt Dışı Tasarım Tescil işlemleriyle ilgili Genel Bilgi
    • Tasarım Araştırması
    • Tasarım başvuru
    • Tasarım İtiraz
    • Tasarım Yenileme
    • Tasarım Adres/ Unvan/ Nevi değişikliği